Har du også svært ved at holde fokus og nå dine opgaver?

Så er du ikke alene, det er helt naturligt. Som menneske er vi tilbøjelige til at lave overspringshandlinger, når opgaverne virker komplekse eller når vi har for meget “støj” i vores omgivelser eller hverdag. Studier har vist at den menneskelige hjerne ikke kan holde fokus mere end ca. 20 minutter ad gangen. Herefter har den brug for en pause.

Pomodoro teknikken

Pomodoro teknikken er særlig effektiv hvis du gennem længere tid skal arbejde med opgaver, der kræver rigtig meget fokus. Pomodoro teknikken er ret enkel. Du vælger din næste opgave og sætter et ur til at tælle ned fra 25 minutter, og tvinger dig selv til at arbejde fokuseret og intenst på opgaven. Herefter holder du pause i 5 minutter. Mere enkelt bliver det ikke.

Hvis du undervejs føler trang til en overspringshandling, så kigger du på uret der stadig tæller ned. 9 minutter tilbage. Det kan du sagtens klare. Tiden er ret central i denne sammenhæng, da du har truffet en beslutning og lavet en aftale med dig selv om, at du vil arbejde fokuseret og intenst i 25 minutter. Og det minder uret dig om. Denne opgave skal være mit fokuspunkt de næste 25 minutter.

Når de 25 minutter er gået, så har du fortjent en pause, og fortjente pauser er bedre end skyldfølelsen i en overspringshandling. Det er meget vigtigt, at du holder pauserne. Du skal have fokus helt væk fra arbejdet. Det kan du gøre ved at gå en tur, drikke et glas vand eller nyde 5 minutter med din favorit overspringshandling. Du har virkelig fortjent det.

Hvis du fylder din dag ud med 25 minutters Pomodoro intervaller, så er det vigtigt, at du husker på, at tage nogle lidt længere pauser efter hver fjerde Pomodoro (1 Pomodoro = 25 minutters arbejde). Den længere pause skal være omkring 15-30 minutter.

Hvis du glemmer pauserne, så brænder hjernen sammen i løbet af dagen. Og så bliver du bare endnu mindre effektiv.

Download skabeloner

Nedenfor kan du downloade skabeloner til brug for at blive mere effektiv, og bedre nå dine opgaver.

Pomodoro teknikken
Word dokument: Download Pomodoro dokument i Word format.
PDF dokument: Download Pomodoro dokument i PDF format.

Mål din effektivitet
Word dokument: Download dokument i Word format til at måle din effektivitet.
PDF dokument: Download dokument i PDF format til at måle din effektivitet.