Ønsker du et varigt vægttab og har du været på et utal af slankekure, så læs med her og få hemmeligheden bag varigt vægttab.

Det der ofte spænder ben for varige vægttab er:

  • Sukkerafhængighed
  • Alt for mange tidligere slankekure, der har fået dig ind i en ond cirkel med overspisninger
  • Uhensigtsmæssige tankemønstre
  • Lavt selvværd
  • Spisning på følelser
  • Negativt kropsbillede
  • En tendens til alt eller intet tænkning
  • For lidt egenomsorg

Hvis du virkelig ønsker et varigt vægttab så har du i essens 2 muligheder for at opnå dette. Her mener jeg ikke at du skal ud og hyre en dyr en personlig træner som kan fortælle dig om hvordan du skal træne, og hvordan dine indkøb af madvarer skal være, hvordan din kost skal skrues korrekt sammen, hvor mange måltider du skal spise og hvad du skal undgå for at tabe dig, ej heller at du skal springe på endnu en energidræbende og dyr slankekur. Nej.

De 2 muligheder du reelt har når du har et ønske om at spise mindre mad, slik, is og chips er:

  1. Vha. kognitiv kontrol kan du opnå kontrol over dine tanker, vaner og adfærd, og derigennem holde dig selv i kort snor
  2. Arbejde på, at få naturligt mindre lyst til at spise for meget, så du ikke behøver at kontrollere dig selv hele tiden

Kognitiv kontrol

Den første måde at kontrollere sin adfærd og sine tanker på er via kognitiv kontrol. Vores hjerne kører efter et forudprogrammeret tankemønster. Med andre ord ligger der en implicit og ubevidst adfærd bag vores tanker. Vores hjerne kører på autopilot og gør det den er bedst til, rutineadfærd.

For bedre at forstå hvorledes en handling eller adfærd opstår (fig. 1) er vi nødt til at se hvordan den dannes og senere bliver til en vane.

Stimuli Behov Tanke Handling

Fig. 1

Før en handling eller adfærd opstår, er der en tanke. Disse to elementer er bevidste og dermed kendte for en selv. Forestil dig at en tanke omkring køb af en is er opstået. Denne tanke leder til en handling i form af, at tage i eks. Netto og købe en is. Forud for dette er der på det ubevidste plan opstået et behov udfra en eller anden form for stimuli. Stimuli genererer således vores behov, og i dette tilfælde behovet for noget sødt og lækkert, nemlig en is.

Stimuli kan komme fra flere forskellige kilder; Visuelt, auditivt, kinæstetisk, gustatorisk, olfatorisk, et gammelt mønster, fra barndommen m.m. Der er således flere “triggers” som genererer behov for os. Bliver man bevidst om hvilke triggers man selv har så har man bedre mulighed for at styre udenom eller ændre sine handlinger og adfærd. I essens handler det om at ændre eller lave nye mentale handlingsmønstre.

Mindre lyst

Den anden måde handler mere om at have indsigt. Indsigt i, hvilken kostsammensætning der er den rigtige for en.

Får man den rigtige sammensætning af protein, fedtfattige kulhydrater og fedt, så kan man holde sig mæt i længere tid, og får dermed mindre lyst til “små hurtige tomme kalorier”. Det er vigtig virkelig at mærke efter om man er sulten. Sult kan føles på forskellig måde og intensitet. Det er vigtigt her at sætte sig ind i sammenhængen og måden.